فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید جلال آذری، مهدی پارسا، احمد نظامی، رضا توکل افشاری، جعفر نباتی* صفحات 1-17
    به منظور تعیین دماهای کاردینال در پرایمینگ مختلف بذر دو رقم عدس (رباط و کالپوش) دماهای ثابت 0، 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد به صورت آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمار های پرایمینگ شامل: شاهد (عدم پرایمینگ)، جیبرلیک اسید (C19H22O6) 100 میلی گرم در لیتر، نیترات پتاسیم (KNO3) 500 میلی گرم در لیتر، سولفات روی (ZnSO4) 100 میلی گرم در لیتر، محلول آبنوش بذر دایان چهار میلی لیتر در لیتر و هیدروپرایمینگ بودند. درصد جوانه زنی تجمعی و نرخ 50 درصد جوانه زنی و نمودارهای دماهای کاردینال جوانه زنی بذور براساس سه مدل رگرسیونی دو تکه ای، چند جمله ای درجه دوم و دندانه ای ترسیم شد. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی تجمعی و نرخ 50 درصد جوانه زنی تحت تاثیر معنی دار پرایمینگ، رقم، زمان پرایمینگ، پرایمینگ در رقم و پرایمینگ در زمان قرار گرفت. بیشترین درصد جوانه زنی تجمعی در برهمکنش رقم رباط در دمای 10 درجه سانتی گراد حاصل شد. بیشترین نرخ 50 درصد جوانه زنی در برهمکنش رقم کالپوش و جیبرلیک اسید به دست آمد. در بین مدل ها، مدل دندانه ای از ضریب همبستگی بالاتری در تیمارهای پرایمینگ برخوردار بود. طبق این مدل دمای پایه، دمای مطلوب تحتانی، مطلوب فوقانی و بیشینه برای رقم رباط به ترتیب 46/0، 82/23، 50/30 و 98/36 و برای رقم کالپوش 44/1، 46/23، 30/30 و 87/36 درجه سانتی گراد بود. به طور کلی می توان عنوان کرد که رقم رباط نسبت به رقم کالپوش سرمادوست تر و از دمای پایه ی پایین تر و رقم رباط از بنیه بذر بالاتر برخوردار است. درنهایت ترکیب های مختلف پرایمینگ توانستند دماهای کاردینال هر دو رقم را کاهش داده و باعث افزایش توانایی جوانه زنی آن ها در دماهای پایین تر شوند.
    کلیدواژگان: اسیدجیبرلیک، دمای مطلوب، مدل دوتکه ای، مدل رگرسیونی، مدل دندانه ای
  • طیبه سعادت، محمد صدقی*، عبدالقیوم قلی پوری، رئوف سیدشریفی، رقیه شیخ بگلو صفحات 19-32

    به منظور بررسی اثر پرایمینگ و فرسودگی بر روی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و تحرک ذخایر لوبیا، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل فرسودگی (شاهد بدون فرسودگی، 88 و 78 درصد جوانه زنی) و پرایمینگ (شاهد، هیدرو پرایمینگ، پرایمینگ با جیبرلین و اسید سالیسیلیک) بود. نتایج نشان داد که فرسودگی درصد جوانه زنی را کاهش داد. پرایمینگ سبب کاهش تاثیر فرسودگی و بهبود درصد جوانه زنی گردید. با افزایش فرسودگی کارایی استفاده از ذخایر، کارایی تحرک ذخایر و کسر ذخایر مصرف شده کاهش یافت، ولی شاخص تنفس و وزن خشک باقی مانده بذر افزایش یافتند. میزان کاهش SRUE نسبت به تیمار شاهد فرسودگی در حدود30% بود و شاخص تنفس بذر نیز در پیش تیمار جیبرلین در حدود 24% نسبت به شاهد بدون پرایمینگ بیشتر بود. محتوای کل پروتئین بذر در پیش تیمار جیبرلین و بدون فرسودگی در حدود 32% افزایش داشت. میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در تیمار جیبرلین و فرسودگی 88% نسبت به شاهد در حدود 57% افزایش نشان داد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسمیوتاز (2/175 واحد بر میلی گرم) در پرایمینگ با اسید سالیسیلیک و فرسودگی 88% دیده شد. حداکثر مقدار مالون دی‎آلدیید (46/1 میلی مول بر گرم) به تیمار بدون پرایمینگ و فرسودگی 78% ارتباط داشت. درکل، استفاده از پیش تیمار جیبرلین موجب تقویت فیزیولوژیکی بذرهای ضعیف لوبیا شد و از این تیمار می توان جهت افزایش بنیه بذرهای ضعیف استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، آنتی اکسیدانت، پرایمینگ، جیبرلین، ذخایر بذر
  • مسعود احمدزاده*، زهرا صابر باغبان، حمیدرضا حدادی صفحات 33-46

    فناوری نانو به عنوان یک فناوری قدرتمند نوین، توانایی ایجاد انقلاب و تحولات عظیمی را در سیستم تامین موادغذایی و کشاورزی در گستره جهانی دارد. این مطالعه برای بررسی تاثیر غلظتهای مختلف نانو ذرات نقره بر مولفه های جوانه زنی دو رقم پنبه (سای اکرا و ورامین) و یک رقم ذرت (704) و تعیین میزان MIC و MBC در باکتری عامل بلایت پنبه (Xanthomonas smithii)، به عنوان باکتری بذرزاد صورت گرفت. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش شامل غلظتهای 20، 40، 60، 80، 100، 120، 140، 160، 320 و 640 میکرولیتر بر لیتر از نانو ذرات نقره می باشد که اثر آنها بر فاکتورهای رشدی نظیر سرعت جوانه زنی بذر، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. در رقم سای اکرا بیشترین مقادیر در صفات طول ساقه چه و گیاهچه مربوط به غلظت 120 میکرولیتر بر لیتر و در رقم ورامین در غلظت 60 میکرولیتر بر لیتر بوده اند. در ذرت رقم 704، در صفات طول ریشه چه، ساقه چه وگیاهچه بیشترین و کمترین مقادیر به ترتیب متعلق به غلظتهای 80 و 160 میکرولیتر بر لیتر و در مورد صفت سرعت جوانه زنی کمترین مقدار متعلق به غلظت 640 میکرولیتر بر لیتر بود. بررسی ها نشان دادند MIC نانو ذرات نقره در مورد باکتری (X. smithii) 5/0 میکرولیتر/لیتر می باشد. همچنین جلوگیری 100% از رشد این جدایه باکتریاییMBC، در غلظت 15 میکرولیتر/لیتر می باشد.

    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، مولفه های جوانه زنی، MIC، MBC
  • داریوش طالقانی*، سعید صادق زاده حمایتی، فرحناز حمدی هولاسو، مهدی صادقی شعاع صفحات 47-58

    بهره گیری از انواع پلیمرها در زمینه فرآوری بذر (پوشش دار کردن بذر انواع گیاهان) در سال های اخیر اهمیت زیادی پیدا کرده است. از مواد پلیمری جهت افزودن ترکیبی از رنگ ها، قارچ کش ها، حشره کش ها و مواد تنظیم کننده رشد استفاده می شود تا بتوان در مراحل اولیه رشد گیاهان، ضمن ترغیب گیاهچه ها به رشد و استقرار بهتر، آنها را در برابر انواع عوامل بیماری زا و حشرات زیان آور اوایل فصل مصون نمود. این تحقیق با هدف ساخت پلیمر داخلی و امکان سنجی استفاده از آن در بذر سه گیاه مهم زراعی چغندرقند، ذرت و یونجه طی سال های 94-1393 اجرا شد. جهت مقایسه اجرای پلیمر خارجی و داخلی خصوصیات کیفی بذر شامل درصد جوانه زنی، درصد گیاهچه های غیرعادی و طول ریشه در آزمایشگاه و بنیه گیاهچه ها در گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. باتوجه به نتایج طیف های مادون قرمز بدست آمده و مقایسه پلیمر تهیه شده با پلیمر خارجی که به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفته است. می توان چنین استنباط کرد که پلیمر سنتزشده داخلی از نظر خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مشابه پلیمر خارجی است. کاربرد پلیمرها در پوشش بذر چغندرقند، تاثیر زیانباری بر جوانه زنی و استقرار بذر نداشت. نتایج این مطالعه نشان داد که با ملحوظ داشتن جنبه های اقتصادی، می توان از پلیمر داخلی سنتز شده در این تحقیق به نسبت یک درصد برای پوشش بذرهای چغندرقند و یونجه و 5/1درصد برای بذر ذرت به منظور دستیابی به پوشش دهی مطلوب و یکنواخت بذرها و عدم تاثیر سوء بر صفات کیفی آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پلیمر، پوشش دار کردن بذر، چغندرقند، ذرت، یونجه
  • مرضیه الله دادی* صفحات 59-72

    با توجه به اهمیت تغذیه مناسب گیاه مادری در تولید بذرهایی با بنیه قوی، آزمایشی در سال 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار به منظور ارزیابی شاخص های جوانه زنی بذور آرتیشو حاصله از پایه های مادری تیمار شده با سطوح مختلف کودهای زیستی و شیمیایی انجام شد. بذرهای مورد استفاده در آزمایش از مزرعه ای که در سال قبل مقادیر مختلف کود شیمیایی در سه سطح (توصیه شده بر اساس آزمون خاک با درصد های 100، 50 و شاهد) و کود زیستی در چهار سطح (بارور 2، نیتروکسین، بارور 2+ نیتروکسین و شاهد) را دریافت کرده بودند به دست آمدند. نتایج نشان داد که بیشترین وزن هزار دانه، سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، وزن خشک ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، وزن خشک گیاهچه، طول ساقه چه، طول ریشه چه و طول گیاهچه به سطح اثرات باقیمانده 100% کود شیمیایی+ 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن تکمیلی اختصاص داشت و در بین سطوح کود زیستی، سطح تلقیح توام بذور با کودهای زیستی نیتروکسین و بارور 2 بیشترین مقدار صفات مذکور را داشتند و بالاترین متوسط زمان جوانه زنی مربوط به بذرهایی بود که بوته مادری آنها با هیچ نوع کودی تغذیه نشده بود. در مجموع نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی همراه با کودهای زیستی می تواند از طریق افزایش جذب عناصر غذایی از جمله نیتروژن و فسفر منجر به بهبود اکثر شاخص های جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه آرتیشو شود.

    کلیدواژگان: آرتیشو، جوانه زنی، فسفر، کودهای زیستی، نیتروژن
  • بیتا اسکویی*، آیدین حمیدی، سامان شیدائی، مریم دیوسالار، حسین صادقی صفحات 73-85

    این آزمایش، سال 1394در آزمایشگاه موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل محل -تکثیر بذر ذرت در دو شرایط اقلیمی کرج و مغان، چگونگی شرایط نگهداری بذر ذرت در دو انبار کنترل شده و شرایط هوای آزاد منطقه -مغان و نحوه ضدعفونی بذر در دو سطح با تامین شرایط ضدعفونی و بدون ضدعفونی بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح-کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد بذرهای تکثیری در شرایط اقلیمی کرج قبل از آزمون پیری تسریع شده دارای 92% جوانه زنی و پس از -144ساعت در شرایط پیری تسریع شده، در انبار با شرایط کنترل شده حدود3%، وقتی در شرایط آب و هوایی مغان نگهداری شدند حدود 6 % افت درصد جوانه زنی استاندارد نشان دادند. در حالی که شرایط مشابه در بذرهای تولیدی مغان به ترتیب منجر به کاهش 18و 28 درصدی شد. زمانی که بذرها در انبار کنترل شده نگهداری شدند حدود 17 % محتوی پروتئین بیش تری نسبت به انبارداری در شرایط آب و هوایی مغان نشان دادند. میزان فعالیت کاتالاز در بذرهای تولیدی کرج از بذرهای تولیدی مغان بیش تر (14%) بود. ضدعفونی بذر بر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز (p

    کلیدواژگان: تغییرات آنزیمی، جوانه زنی، زوال بذر، ذرت
  • راضیه سادات جهانمیر، رضا توکل افشاری*، کاظم پوستینی صفحات 87-100
    زوال یا پیری به عنوان یکی از عوامل کاهش دهنده بنیه و محدودکننده ی جوانه زنی بذر می باشد. انبارداری نامناسب در محل های ذخیره سازی مخصوصا بانک های ژن می تواند سبب تسریع فرایند پیری در انواع بذور شود. در این مطالعه به منظور بهبود اثرات نامطلوب حاصل از زوال بذر، تاثیر تیمار هورمونی با اسیدجیبرلیک، سیتوکنین، اکسین و اسید سالیسیلیک در غلظتهای صفر، 50، 100 و 150 میکرولیتر بر کیفیت بذرهای زوال یافته طبیعی و مصنوعی گندم به صورت آزمایشگاهی در آزمایشگاه های بذر پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال 1395 مورد بررسی قرار گرفت. پس از تیمار هورمونی، جوانه زنی بذرها تحت شرایط تنش شوری در سه سطح صفر، 4- و 8- بار بررسی شد. نتایج نشان داد بذور طبیعی پیر شده در تمام صفات مشاده شده میانگین بالاتری را داشتند.در میان هورمون های گیاهی هورمون سیتوکنین در صفات درصد و سرعت جوانه زنی و شاخص جوانه زنی بیشتری را نشان داد. غلظت های هورمونی نسبت به تیمار شاهد (آب مقطر) در تمام صفات بهتر عمل کرده و سبب افزایش تحمل تنش شوری شده است. تنش شوری توانست تمام صفات به جز متوسط زمان جوانه زنی را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: اسیدجیبرلیک، اسیدسالیسیلیک، اکسین، پیری تسریع شده
  • میترا آزادیخواه، فاطمه جمالی*، حمیدرضا نوریزدان، فرشته بیات صفحات 101-112

    به منظور بررسی تاثیر سویه های مختلف باکتری Pseudomonas fluorescens متحمل به شوری و با خصوصیات افزایش-دهندگی رشد گیاه بر خصوصیات جوانه زنی و رشد اولیه ارقام جو، مطالعه ای در دانشکده کشاورزی دانشگاه خلیج فارس بوشهر صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه فاکتور باکتری در چهار سطح (سویه های B10، B2-10، B2-11 و B4-6 از باکتری P. fluorescens)، شوری در سه سطح (صفر، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر) و رقم در پنج سطح (کارون، زهک، نیمروز، جنوب و صحرا) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد. پس از یک هفته صفات درصد و سرعت جوانه زنی، بنیه بذر، طول و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و شاخص تحمل به شوری گیاهچه ها اندازه گیری شد.نتایج نشان داد که تاثیر باکتری، شوری و رقم و برهمکنش بین آنها بر تمامی صفات مورد ارزیابی معنی دار بود. پیش تیمار بذور با تمامی سویه های باکتری ها موجب افزایش صفات مرتبط با جوانه زنی و افزایش رشد گیاهچه تحت تنش شوری گردید (P≤0.05). نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر باکتری های سودوموناس متحمل به شوری و مولد اندول استیک اسید و ACC دآمیناز بر افزایش فاکتورهای رشدی گیاهچه های جو تحت تنش شوری بود.

    کلیدواژگان: ریزوباکتریهای محرک رشد گیاه، جوانه زنی، شاخص بنیه، تحمل به شوری
  • سمیرا پارسایی، محسن موحدی دهنوی*، حمیدرضا بلوچی، محمود عطارزاده صفحات 113-126

    تنش خشکی روی گیاه مادری می‏تواند سبب کاهش خصوصیات جوانه زنی بذرهای حاصل ‎شود و استفاده از عناصر کم‏مصرف اثرات سو تنش را کاهش داده و سبب تولید بذرهای با قابلیت جوانه زنی بهتر می‏گردد. این پژوهش در قالب 2 آزمایش در سال 1393 در آزمایشگاه بذر دانشگاه یاسوج اجرا شد. در آزمایش اول بذرهای کنجد رقم داراب 1، بدست آمده از آزمایش مزرعه ای شامل سطوح آبیاری پس از 75، 110 و 145 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر و محلول پاشی سولفات روی 3000 پی پی ام، اسید بوریک 2000 پی پی ام، ترکیب سولفات روی + اسید بوریک و شاهد (بدون محلول‏پاشی) در دمای 30 درجه سلسیوس، مورد آزمون جوانه زنی قرار گرفتند. در آزمایش دوم اعمال تنش خشکی با پلی اتیلن گلایکول 6000 در 3 سطح شامل پتانسیل اسمزی صفر، 2/0- و 4/0- مگاپاسکال و خیساندن بذرها با آب مقطر، محلول های سولفات روی 3/0 درصد، اسید بوریک 3/0 درصد، سولفات روی+ اسید بوریک و بذرهای غنی شده شامل بذر با مقدار روی 159 پی ‏پی ‏ام (روی بالا)، بذر با مقدار بور 3/15 پی‏پی‏ام (بور بالا) و بذر با مقدار 5/139 و 14 پی‏پی‏ام (ترکیب روی و بور بالا) و بذر خشک بدون پیش تیمار بود. نتایج آزمایش اول نشان داد که با تاخیر در آبیاری، محلول پاشی عناصر ک روی، بور و ترکیب روی با بور سبب افزایش صفات جوانه زنی شدند. در آزمایش دوم هر چند تیمارهای خیساندن بذر با محلول های روی و بور، موجب کاهش صفات جوانه زنی شد، اما تیمارهای بذر محتوی روی و بور بالا، تاثیر بسزایی بر افزایش بنیه ی بذر و فعالیت آنزیم های پاداکساینده در برابر تنش خشکی داشت.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، کاتالاز، محلول پاشی
  • لیلا مرادی، رئوف سید شریفی* صفحات 127-140

    به منظور بررسی تاثیر باکتریهای محرک رشد و تنش شوری بر مولفه های جوانه زنی و محتوای سدیم و پتاسیم چاودار، دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و بلوک های کامل تصادفی در آزمایشگاه و گلخانهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1395 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری در چهار سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و شوری 25، 50 و 75 میلی مولار) با نمک NaCl و تلقیح بذر با باکتریهای محرک رشد در چهار سطح (عدم تلقیح بذر به عنوان شاهد، تلقیح بذر با سودموناس، آزوسپریلیوم و کاربرد توام سودموناس و آزوسپریلیوم) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان مولفه های جوانه زنی (همچون طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، درصد و یکنواختی جوانه زنی) در کاربرد توام سودموناس و آزوسپریلیوم و عدم اعمال شوری و کمترین آنها در شوری 75 میلیمولار و عدم تلقیح بذر با باکتریهای محرک رشد بدست آمد. با افزایش شوری خاک، نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه و اندام های هوایی کاهش یافت و این حالت در تلقیح بذر با باکتری های محرک رشدی روند معکوسی داشت. حداکثر نسبت سدیم به پتاسیم در بالاترین سطح شوری و در حالت عدم تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد و کمترین آن در پایین ترین سطح شوری و تلقیح بذر با ازوسپریلوم و سودوموناس بدست آمد. به نظر می رسد کاربرد باکتری های محرک رشد می تواند به عنوان یک روش مناسب برای افزایش نسبت پتاسیم به سدیم، بهبود مولفه های جوانه زنی و رشد گیاهچه چاودار، تحت شرایط شوری باشد.

    کلیدواژگان: آزوسپریلیوم، درصد جوانه زنی، کودهای زیستی، کلرید سدیم
  • جبراییل تقی نژاد*، والح اسماعیلی صفحات 141-153
    یکی از چالش های موجود در فرایند تولید بذر هیبرید ذرت، برداشت مستقیم بلال ذرت با کمباین غلات است. پژوهشی به منظور ارزیابی فنی- اقتصادی کمباین بلال چین ذرت (پیکرهاسگر) بر پایه طرح آزمایشی کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل میزان رطوبت ذرت بذری در سه سطح:1) 29 %، 2)25 و 3) 21 % و کرت های فرعی شامل روش برداشت در چهار سطح: 1) برداشت بلال با پیکر هاسگر خودگردان ساخت شرکت بورگوین فرانسه، 2) برداشت بلال با پیکر هاسگر کششی ساخت داخل، 3) برداشت دستی بلال و 4) برداشت مستقیم با کمباین بود. شاخص های فنی و زراعی مورد بررسی شامل درصد رطوبت محصول در زمان برداشت، ظرفیت موثر مزرعه ای، کمباینی و اندازه گیری شاخص های کیفی بذر نظیر درصد شکستگی، ترک خوردگی و جوانه زنی نهایی بذر بود. نتایج ارزیابی فنی نشان داد متوسط شکستگی بذر در برداشت با پیکرهاسکر خودگردان و کششی به ترتیب11/7 و 14/7 درصد و در یک سطح آماری قرار داشتند. بیشترین میانگین شکستگی با 66/15 درصد در استفاده از کمباین معمولی بود. روش بلال چینی نسبت روش مرسوم از لحاظ کیفیت فیزیکی و فیزیولوژیکی بذرهای برداشت شده اختلاف آماری معنی داری دارد. نتایج بررسی اقتصادی با روش بودجه بندی بخشی نشان داد برداشت ذرت بذری با پیکرهاسگر خودگردان جدید در میزان رطوبت 29 درصد سودآورترین تکنیک برداشت بود.
    کلیدواژگان: ارزیابی فنی، پیکر هاسکر، کیفیت بذر، ذرت بذری
  • پریسا شیخ زاده*، حمید شفیع یار، سعید خماری، حمیدرضا محمددوست صفحات 155-171

    باتوجه به اهمیت گاوزبان اروپایی و جوانه زنی غیر یکنواخت و ضعیف این گیاه در نتیجه فرسودگی طی انبارداری و فراوانی منابع آب و خاک شور در کشور، این پژوهش به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار و فرسودگی بذر بر جوانه زنی، رشد و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچه های گاوزبان اروپایی تحت تنش شوری، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور های آزمایشی شامل تنش شوری (صفر، 4، 8 و 10 دسی زیمنس بر متر)، پیش تیمار بذر (شاهد و پیش تیمار با غلظت 150 پی پی ام اسید آسکوربیک به مدت 48 ساعت) و مدت فرسودگی بذور (صفر، 8 و 14 ساعت) بود. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش شوری و مدت زمان فرسودگی، درصد و سرعت جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه ها کاهش یافت. کاهش وزن خشک گیاهچه ها تحت تنش شوری حدود 75 تا 78 درصد بود. فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و اسید آمینه پرولین گیاهچه ها تحت تنش شوری افزایش یافت که این افزایش در گیاهچه های حاصل از بذرهای پیش تیمار شده به طور معنی داری بیش تر از شاهد بود. پیش تیمار بذر موجب افزایش معنی دار خصوصیات جوانه زنی، رشد و پرولین گیاهچه ها در تمام سطوح شوری و فرسودگی گردید. افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز گیاهچه های حاصل از بذور پیش تیمار شده در شرایط بدون فرسودگی و فرسودگی به مدت 14 ساعت به ترتیب در حدود 6/1 و 5/2 برابر بود. به طور کلی، پیش تیمار بذر با اسید آسکوربیک از طریق افزایش قدرت بذر و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچه ها، از اثرات منفی تنش شوری و فرسودگی کاسته و موجب بهبود جوانه زنی و رشد گیاهچه های گاوزبان اروپایی در شرایط مساعد و نامساعد می شود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پیش تیمار بذر، رشد گیاهچه، فرسودگی، گاوزبان اروپایی
  • مرضیه سلطانی الکویی، علی عباسی سورکی*، محسن مبینی دهکردی، شهرام کیانی صفحات 173-187

    به منظور مقایسه تاثیر باکتری های محرک رشد بر جوانه زنی بذر یونجه همدانی آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار و 8 تیمار تلقیح باکتریایی (شامل عدم تلقیح، کاربرد باکتریAcinetrobacter calcoaceticus PTCC 1318،Bacillus megaterium PTCC 1250، Enterobacter aerogenes PTCC 1221 بصورت منفرد و کاربرد توام دوگانه و سه گانه آن ها) انجام گرفت. آزمایش دیگری در گلخانه بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای باکتریایی ذکر شده بعنوان عامل اول و تزریق و عدم تزریق باکتری به خاک گلدان ها بعنوان عامل دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد کاربرد باکتری شاخص وزنی بنیه گیاهچه، درصد و سرعت جوانه زنی را افزایش داد اما بر دیگر صفات یونجه در آزمایشگاه اثری نداشت. تلقیح بذرها با باکتری در گلخانه اثرات مثبت بر رشد گیاه یونجه گذاشت و درصد و سرعت سبز شدن، وزن خشک گیاه، حجم و طول ریشه، میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل برگ را افزایش داد. تزریق باکتری پای گیاهچه نیز برخی صفات را تحت تاثیر قرار داد که می تواند به دلیل استقرار بهتر و جمعیت بیشتر باکتری در ریزوسفر باشد. در مجموع کاربرد منفرد باکتری نتایج بهتری نسبت به کاربرد دو و سه باکتری با هم داشت لذا به نظر می رسد اثرات ضدیت باکتری ها بر یکدیگر ممکن است اثرات مثبت آن ها را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آسینتروباکتر، باسیلوس، سرعت سبز شدن، کلروفیل، یونجه
  • فاطمه شمس الدین، علیرضا مشکی، هومن روانبخش، مریم ملاشاهی* صفحات 189-198
    این مطالعه به بررسی زنده مانی و اثر تیمارهای مختلف بر خصوصیات رویشی بذر این گیاه در دو رویشگاه صوفی آباد (درختچه زار بیابانی) و سوکان(زیر اشکوب جنگل کاری) از توابع شهرستان سمنان پرداخته است. میزان رویش بذرهای جمع آوری شده این گونه از دو منطقه با اعمال 22 تیمارهای مختلف مکانیکی (خراش دهی با کاغذ سنباده) و شیمیایی(اسید سولفوریک، اسید نیتریک، سدیم هیدروکسید)هریک در سه بازه زمانی 10، 20 و 30 دقیقه و نیز تیمار شاهد در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت.هم چنین پارامترهای سرعت رویش بذرها، ارتفاع و قطر یقه نونهال های روییده، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین میزان رویش بذرها و رشد نونهال ها در تیمار خراش دهی مکانیکی و سپس تیمار اسید سولفوریک(98 درصد) 10 دقیقه مشاهده شد. میزان رویش در تیمار خراش دهی مکانیکی(کاغذ سنباده) در بذرهای سوکان (71 درصد) به طور معنی داری بیشتر از بذرهای مبدا صوفی آباد(57 درصد)بود. در مورد تیمار اسید سولفوریک افزایش مدت زمان اعمال تیمار (از مدت زمان 10 به 20 و 30 دقیقه(سبب کاهش رویش بذور شد (ماکزیمم درصد رویش در تیمار 10 دقیقه 4/53 درصد در مبدا سوکان و 7/28 درصد در مبدا صوفی آباد). میزان رویش بذرهای اکوسیستم جنگلی سوکان (4/53 درصد) تحت تیمارهای خراش دهی (اسید سولفوریک 10دقیقه)، به طور معنی داری بیشتر از بذرهای اکوسیستم بیابانی صوفی آباد(7/28 درصد) بود. نتایج آزمون هدایت الکتریکی نیز نشان داد که بذرهای صوفی آباد از کیفیت پایین تری برخوردار هستند. بدین صورت که هدایت الکتریکی بذرهای مبدا سوکان برابر 36/3 و مبدا صوفی آباد برابر 84/6 بدست آمد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، اسیدسولفوریک، خراش دهی، زنده مانی، کهورک
  • زهرا رضالو*، سمیرا شهبازی، حامد عسکری صفحات 199-210

    مطالعه حاضر برای بررسی تاثیر بیوپرایمینگ با گونه های منتخب قارچ تریکودرما (T. harzianum، T. viride، T. koningi، T. atroviridae و T. virens) بر صفات جوانه زنی و مورفولوژیکی گیاهچه های حاصل از بذر ذرت شیرین، گندم و چغندرقند انجام شد. همچنین اثر جهش ناشی از پرتو گاما بر ژنوم تریکودرما و افزایش کارایی آن در بیوپرایمینگ گیاهان مقایسه شد. آزمایش با سه سطح تلقیح شاهد، تلقیح با تریکودرما موتانت و تلقیح با تریکودرما وحشی در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار در پژوهشکده کشاورزی هسته ای، انجام شد. درصد جوانه زنی، طول، وزن خشک و تر با روش ISTA انجام شد. نتایج نشان داد بیوپرایمینگ بذر ذرت با فرمولاسیون حاصل از گونه های قارچ تریکودرما (پرتوندیده و موتانت)، در وزن خشک و شاخص بنیه دارای برتری معنی دار نسبت به شاهد بود و در درصد جوانه زنی و طول نیز بهبود مشاهده شد. جوانه زنی بذر گندم با تریکودرما، ٪100 بود. طول گیاهچه نیز افزایش یافت، سایر صفات تفاوت معنیدار آماری نداشتند. تیمار با قارچ تریکودرما در گیاه چغندرقند، تاثیر مطلوبی بر صفات مورد اندازهگیری نداشت. در مجموع نتایج نشان داد، بیوپرایمینگ بذر با قارچ تریکودرما، در گندم و ذرت باعث بهبود مولفه های رشدی گیاه به ویژه در مراحل استقرار و رشد اولیه آن گردید، اما این روش برای همه گیاهان قابل تعمیم نبوده و باید مطالعات موردی روی آنها انجام شود.

    کلیدواژگان: پرایمینگ، قارچ تریکودرما، وزن خشک، طول
  • ایمان نعمتی، محمد صدقی*، قاسم حسینی سالکده، رضا توکل افشاری، محمدرضا نقوی صفحات 211-227

    گیاه توق خاردار (Xanthium strumarium L.) گیاهی هرز با ارزش دارویی بالا است که به دلیل وجود خواب عمیق فقط در یکی از دو بذر درون یک کپسول این گیاه، برای مطالعات خواب بذر بسیار مورد علاقه پژوهشگران است. با این وجود، نبود اطلاعات ژنومیک در این گیاه، سبب شده است که دانسته ها در مورد آن در سطح بسیار پایینی باشد. در این تحقیق، ترانسکریپتوم بذرهای کوچک و بزرگ این گیاه در طول دوره نمو با استفاده از پلتفرم Illumina، با هدف شناسایی و بررسی عملکردی رونوشت های با بیان متفاوت میان دو بذر، توالی یابی شد. توالی های شناسایی شده بین دو بذر با یکدیگر مقایسه شدند و رونوشت های با بیان متفاوت بین دو بذر مورد تفسیر عملکردی قرار گرفتند. در این پژوهش تعداد 191192 توالی ژن با میانگین طول 69/989 جفت باز شناسایی شد. آنالیزهای تشابه توالی و تفسیر عملکردی این توالی ها برعلیه پایگاه داده nr، آنالیز GO و KEGG انجام شد. ژن های با بیان متفاوت، از نظر top hits، بیشترین تشابه را با آفتابگردان زراعی (41/83 درصد) داشتند. آنالیز GO سبب شناسایی 615 تفسیر عملکردی در 36 گروه شد. فراوان ترین GO یافت شده در دسته فرایند بیولوژیک، فرایندهای بیوسنتزی بود. نتایج این تحقیق فرایندهای بیوسنتزی و متابولیک بیشتر را در بذر بزرگ نسبت به بذر کوچک تر و نقش تنظیمی کلیدی رونویسی را در دوره نمو بذر نشان داد.

    کلیدواژگان: توق خاردار، ترانسکریپتوم، بذرهای بزرگ و کوچک، نمو، توالی یابی
  • جعفر اصغری*، محمدرضا جزایری نوش آبادی، آیدین حمیدی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی صفحات 229-240

    خلوص ژنتیکی یکی از مهمترین معیارهای کیفی مورد نیاز برای موفقیت در تولید بذر هیبرید ذرت می باشد. به منظور جلوگیری از کاهش عملکرد ناشی از وجود بذرهای حاصل از خودگشنی و دگرگشنی ناخواسته و یا اختلاط در بذر هیبرید، توسعه یک روش ساده، سریع و دقیق برای ارزیابی خلوص ژنتیکی از اهمیت زیادی برخوردار است. بر این اساس خلوص ژنتیکی شش رقم مهم تجاری ذرت ایرانی (KSC703، KSC704، KSC705، KSC706، کارون و مبین) با دو روش آزمون رشد مزرعه ای (GOT) و نشانگرهای مولکولی ارزیابی شد. نتایج GOT نشان داد کمترین و بیشترین میزان خلوص ژنتیکی به ترتیب به هیبریدهای مبین(9/67٪) و KSC704 (9/92٪) متعلق است. از میان 11 نشانگر ریزماهواره، شش جفت آغازگر به دلیل تولید باندهای چندشکلی واضح، بدون ابهام و قابل امتیازدهی بین والدین انتخاب شدند به طوری که قادر به شناسایی تمام هیبریدها از بذرهای خودگشن شده و خارج از تیپ بودند. با توجه به همبستگی بالای نتایج GOT و مولکولی می توان از نشانگرهای ریزماهواره به دلیل ساده بودن، دقت بیشتر و عدم تاثیر پذیری از محیط برای ارزیابی خلوص ژنتیکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هیبرید ذرت، آزمون خلوص ژنتیکی بذر، نشانگر ریزماهواره
  • فرهاد خیری صنمی، حسین آگهی*، امیرحسین علی بیگی، فرحناز رستمی قبادی، رضا حق پرست صفحات 241-255

    هدف تحقیق حاضر، سنجش عوامل موثر بر پذیرش بذر گواهی شده گندم دیم توسط گندمکاران در استان کرمانشاه بود. این مطالعه از نوع تحقیقات کمی بوده و به صورت پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه ی محقق ساخته به انجام رسید. جامعه ی آماری مورد مطالعه را دو گروه از کشاورزان پذیرنده و نپذیرنده ی بذر گواهی شده تشکیل میدادند، که با روش نمونه گیری خوشه ای 372 نفر از کشاورزان گندمکار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات، تعداد قطعات زمین و دانش فنی آماده سازی بذر رابطه ی منفی و معنی دار و متغیرهای کیفیت بذر مصرفی، کیفیت رقم مورد استفاده، روش کشت و استفاده از ریز مغذی ها رابطه ی مثبت و معنی داری را با پذیرش بذر گواهی شده توسط گندمکاران استان کرمانشاه دارند. ارزیابی توان کلی مدل نیز نشان داد که در مجموع 2/85 درصد از افراد مورد مطالعه به درستی طبقه بندی شده اند.

    کلیدواژگان: پذیرش، بذر گواهی شده، بذر خودمصرفی، گندم دیم
  • علی سپهری*، جواد فرجی صفحات 257-270

    به منظور ارزیابی تاثیر نانو ذره سریم و نیتروپروساید سدیم بر شاخص های جوانه زنی ، بیوشیمیایی و رشد گندم تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. اثرات نانوذره سریم در غلظت های 0، 500، 1500 و 2000 میلی گرم در لیتر و نیتروپروساید سدیم به عنوان آزاد کننده اکسید نیتریک در غلظت های 0 و 100 میکرومولار تحت سطوح تنش خشکی 0، 4/0- و 8/0- مگاپاسکال مورد بررسی قرار گرفت. تنش خشکی موجب کاهش معنی دار اکثر صفات مرتبط با جوانه زنی از جمله درصد و سرعت جوانه زنی گردید، همچنین خشکی باعث افزایش میانگین زمان جوانه زنی، فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و محتوی مالون دی آلدهید در گیاهچه های گندم شد. کاربرد همزمان نانوذره سریم و نیتروپروساید سدیم بر اغلب صفات مورد مطالعه تاثیر معنی داری داشت. کاربرد نانو سریم (1000 میلی گرم در لیتر) به همراه نیتروپروساید سدیم درصد جوانه زنی و شاخص بنیه بذر را به ترتیب 5/44 و 5/75 درصد تحت تنش خشکی 8/0- مگاپاسکال افزایش داد. تیمار مذکور تحت تنش خشکی 8/0- مگاپاسکال، فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز را به ترتیب 7/19 و 1/41 درصد افزایش و میزان مالون دی آلدهید گیاهچه گندم را 5/33 درصد کاهش داد. به نظر می رسد نیتروپروساید سدیم و همچنین نانو سریم از طریق بهبود شاخص های جوانه زنی و تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی موجب کاهش اثرات مضر تنش خشکی بر گیاهچه گندم می شود.

    کلیدواژگان: اکسید نیتریک، تنش اکسیداتیو، جوانه زنی، گندم، نانو سریم
  • آیدین حمیدی*، حسین صادقی، حمیدرضا گازر، سامان شیدائی، بیتا اسکویی، حسن میوه چی، محمد نوری، شاپور علیزاده، صابر سیف امیری، لیلا زارع، اعظم دشتی صفحات 271-288
    این تحقیق به منظور بررسی اثر فرآیند پس از یرداشت بر کیفیت بذر 2 رقم تجاری سویا ویلیامز و صبا(L17) در منطقه مغان به صورت یک آزمایش عاملی 5×2، دو رقم×5 مرحله فرآیند پس از برداشت، شامل پس از برداشت، پس از خشک کردن، پس از بوجاری، پس از بسته بندی و پارت چینی و انبارداری، برپایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. صفات مورد بررسی درصد گیاهچه های عادی در آزمون جوانه زنی استاندارد و پس از آزمون پیری تسریع شده، شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانه زنی استاندارد، درصد بذرهای شکسته، درصد بذرهای با پوسته ترک خورده و هدایت الکتریکی بودند. نتایج نشان داد رقم ویلیامز از درصد گیاهچه های عادی پس از آزمون پیری تسریع شده و شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانه زنی استاندارد بیشتر و درصد بذرهای با پوسته ترک خورده کمتری برخوردار بود. همچنین کمترین درصد گیاهچه های عادی در آزمون جوانه زنی استاندارد، درصد گیاهچه های عادی پس از آزمون پیری تسریع شده و شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانه زنی استاندارد و بیشترین درصد بذرهای شکسته، درصد بذرهای با پوسته ترک خورده و هدایت الکترکی پس از مراحل خشک کردن و انبارداری مشاهده شدند. براساس نتایج این تحقیق بذرهای رقم ویلیامز از توانایی حفظ قابلیت جوانه زنی و بنیه بیشتری در خلال مراحل فرآیند پس از برداشت نسبت به رقم صبا(L17) برخوردار بود. همچنین کاهش قابلیت جوانه زنی و بنیه بذر پس از مراحل خشک کردن و انبارداری نامناسب بودن فرآیند خشک کردن بذرها را مشخص کرد.
    کلیدواژگان: خشک کردن، بوجاری، انبارداری، پیری تسریع شده، هدایت الکتریکی
|
  • Seyed Jalal Azari, Mahdi Parsa, A. Nezami, Reza Tavakkol Afshari, Jafar Nabati * Pages 1-17
    In order to determine the cardinal temperatures for seed germination of two lentil cultivars(Robat and Calposh) a factorial experimental were conducted base on completely randomized design with four replications. Germination temperatures includes 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35°C and different priming includes: control(non-priming), Gibberellic Acid(C19H22O6) 100 mg.l-1, Potassium Nitrate(KNO3) 500 mg.l-1, Zinc Sulfate(ZnSO4)100 mg.l-1, Dayan Seed Solution four ml.l-1 and Hydroperiming. The cumulative germination percentage and 50% germination rate were calculated and cardinal temperature diagrams of seed germination of two lentil varieties were plotted based on three regression models(Intersected line, Quadratic Plynomial and Dent- Like). The results showed that cumulative germination percentage and 50% germination rate were significantly affected by priming, cultivar, priming time, interaction of priming and cultivar, priming and time. The highest percentage of cumulative germination was obtained in interaction of Robat cultivar at 10°C. The highest germination rate of 50% was obtained in the interaction between Calposh cultivar and Gibberellic Acid. Among the models, the dent-like model had higher correlation coefficient in priming treatments. According to this model, the base temperature, lower optimum temperature, optimum upper and maximum values for Robat cultivar were 0.46, 23.82, 30.50 and 36.98, respectively, and for Calposh cultivar 1.44, 23.46, 30.30 and 36.87 °C. In generally, Robat cultivar is more cold tolerance than the Calposh cultivar and has a lower base temperature and Robat cultivar had higher vigor seed. Finally, the priming could reduce the cardinal temperatures of both cultivars and increase their germination ability at the lower temperatures.
    Keywords: Dent- Like model, Gibberellic acid, Intersected line model, Optimum temperature, Regression model
  • Tayyebeh Saadat, Mohammad Sedghi *, Abdolghayyoum Gholipouri, Raouf Seyed Sharifi, Roghayyeh Sheikhbaglou Pages 19-32

    To examine the effect of priming and deterioration on the activity of antioxidant enzymes, mobility of seed reserves in French bean, a factorial experiment was performed in a completely randomized design with three replications. Treatments included deterioration (control without deterioration, 88% and 78% of germination of control) and priming (control, hydro-priming, priming by gibberellin and salicylic acid). The results showed that deterioration reduced germination percentage. Priming reduced the effect of deterioration and improved germination percentage. By increasing deterioration, seed reserves use efficiency (SRUE), seed reserves remobilization efficiency (SRRE) and fraction of used seed reserves (FUSR) were reduced, but respiration index (SR) and residual seed dry weight (RSDW) were increased. SRUE reduction was about 30% compared to the control treatment of deterioration and seed respiration index in gibberellin pre-treatment was higher about 24% compared to the control treatment without priming. The total seed protein content in gibberellin pretreatment and without deterioration was increased about 32 percent. The peroxidase activity in gibberellin treatment and deterioration 88% compared to the control showed an increase about 57%. The most superoxide dismutase activity (SOD, 175.2 unit mg-1 protein) was observed in priming with salicylic acid and deterioration 88%. The maximum amount of malondialdehyde (MDA, 1.46 mmol g-1 FW) was related to the treatment with no priming and deterioration 78%. In general, using gibberellin pretreatment strengthened weak bean seeds physiologically and the treatment can be used to increase weak seed vigor.

    Keywords: salicylic acid, Antioxidant, priming, Gibberellin, seed reserves
  • Masoud Ahmadzadeh *, Zahra Saber Baghban, Hamid Reza Haddadi Pages 33-46

    Nanotechnology is a powerful new technology, that can create a huge revolution in food supply and agriculture in global scope. In This research the effects of different concentrations of silver nano particles was studied on germination factors of two cultivars of cotton (Sayokra & Varamin) and one cultivar of mays (Single Cross 704) and the effects of these concentrations on MIC, MBC in (Xanthomonas smithii) as a seed-born bacteria and the agent of blight disease on cotton. The treatments used at this experiment including 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 320, 640 µl/l concentrations of silver nano particles. Their effect were studied on seed germination rate, root, shoot and seedling length. maximum amount of shoot and seedling length in Sayokra was ralated to 120 µl/l and in Varamin cultivar was related to 60 µl/l. About mays cultivar, root, shoot and seedling length had highest and lowest amount at 80 and 160 µl/l respectively, and about the germination rate the lowest amount was relevant to 640 µl/l. in this study the MIC of (X. smithii) was 0.5 µl/l and the 100% inhibitor concentration was 15 µl/l.

    Keywords: Silver nano particles, Germination factors, MIC, MBC
  • Dariush Taleghani *, Saeid Sadeghzadeh Hemayati, Farahnaz Hamdi Holasoo, Mehdi Sadeghi Shoae Pages 47-58

    The use of various types of polymers in the field of seed processing (coating seeds of various types of plants) has become very important in recent years. Polymer materials are used to add a mixture of fungicides and pesticides and growth regulators to help protect plant seedlings from growing and deploying better against pathogens and harmful insects in the early stages of plant growth. This research was carried out with the aim of making internal polymer and its feasibility study in seed of three sugar beet, corn and alfalfa crops during the years of 2014-2015. In order to compare the effect of foreign and internal polymer, seed quality, germination, abnormality percentage, Radicle length in laboratory and Seed vigor in greenhouse were evaluated. The results of the obtained spectra and surface tension the comparison of the polymer prepared with the foreign polymer used as a control. It can be concluded that the internalized polymer is physically and mechanically similar to that of an external polymer. Application of polymer in sugar beet cover had no adverse effect on germination and seed establishment. The results of this study showed that the synthesized internal polymer in this study can be used to coating the seeds of sugar beet and alfalfa and 1% and 1.5% for corn seeds in order to achieve optimum seed coating and not to have an adverse effect on their qualitative traits.

    Keywords: polymer, Seed coat, sugar beet, Corn, Alfalfa
  • Marziyeh Allahdadi * Pages 59-72

    Considering the importance of proper nutrition of mother plant in the production of seeds with high vigor, a factorial experiment was done in a completely randomized design with 3 replications to study the germination characteristics of artichoke seeds which harvested from mother plants treated with chemical and biological fertilizers, in 2013. Chemical fertilizer treatments consisted of three levels (100% chemical fertilizer, 50% chemical fertilizer and control), and bio-fertilizer consisted of 4 levels (control, inoculation with Nitroxin, inoculation with Barvar 2 and inoculation with both bio-fertilizer). The use of chemical and biological fertilizers in the maternal plant had a positive and significant effect on germination and seedlings growth of artichoke. The results showed that among different levels of chemical fertilizer, the highest 1000 seed weight, germination percent, germination rate, vigor Index, plumule dry weight, radicle dry weight, seedling dry weight, radicle length, plumule length, seedling length was obtained in the residual effects of 100% chemical fertilizer + 100 kg nitrogen per hectare. Seed inoculation with both bio-fertilizer had the maximum amount of mentioned attributes. The control level had the highest mean of germination time. It councluded that application of chemical fertilizers along with biological fertilizers can lead to improvement of most germination indices in artichoke plants by increasing the absorption of nutrients such as nitrogen and phosphorus.

    Keywords: Artichoke, bio-fertilizer, germination, nitrogen, Phosphorus
  • Bita Oskouei *, Aidin Hamidi, Saman Sheidaei, Maryam Divsalar, Hossein Sadeghi Pages 73-85

    This experiment was done in seed and plant certification and registration institute laboratory in 2015. The treatments were corn seed produced in Karaj and Moghan , seed storing condition in two controlled and Free weather conditions stores also Disinfection and non- Disinfection. The experiment was conducted as factorial based on completely randomized design in three replications. Germination percent of Karaj seeds before accelerated aging test was 92 percent and after 144 hours aging, it reduced 3 percent in controlled storage and it dropped 6 percent in Moghan conditions storage. While similar condition led to a decrease of 18 and 28 percent in Moghan seeds produced. When seeds were stored in controlled storage, indicated 17 percent higher protein content compared to storage in Moghan conditions. Catalase activity of Karaj seeds was higher than Moghan seeds (14%). Seed treatment had significant effect on peroxidase and MDA content, as peroxidase activity in treated seeds was 11 percent higher and MDA content was 8 percent lower than untreated seeds. Karaj seeds in controlled storage had the highest peroxidase activity and the lowest MDA content. So production seed conditions in Moghan was more critical in terms of temperature and humidity than Karaj so the biochemical properties of seeds have been affected. So that Moghan seeds had less storability after storing. On the other hand, seeds in Moghan store subjected to more critical temperature and humidity than controlled condition so more deteriorated.

    Keywords: Corn, enzymatic changes, germination, Seed deterioration
  • Razieh Sadat Jahanmir, Reza Tavakkol Afshari *, Kazem Postini Pages 87-100
    Dehydration or Aging is one of the vigor reducing and seed germination limiting agents. Inappropriate storage places, especially the gene banks, can speed up the aging process in a variety of seeds. In this study, to improve the adverse effects of seed aging, hormone treatments with GA, Cytokinin, Auxin and Salicylic acid in concentrations of 50, 100 and 150 ppm (and distilled water as a control) on the quality of the naturally and synthetic deteriorated seeds of wheat were studied in the seed laboratory of Agriculture and natural resources college, Tehran University in 2015. After hormonal treatment, germination under salt stress in three levels, 0, -4 and -8 bar were investigated. The results showed that the naturally aged seeds had a higher mean value for all the traits. Treatment with cytokinin hormone showed higher percentage and germination rate and WGI between others hormones and all the hormonal treatments were better than control treatment (distilled water) in all traits and increased salinity stress tolerance. Salinity stress could affect all traits except the Mean Germinations Time.
    Keywords: Gibberellic acid, salicylic acid, Auxin, accelerated aging
  • M. Azadikhah, F. Jamali*, H. Nooryazdan, F. Bayat Pages 101-112

    In order to investigate the effect of different strains of Pseudomonas fluorescens with plant growth-promoting and salinity tolerance charachteristics on germination attributed traits and early growth of barley, a study was performed in Persian Gulf University, Bushehr. A factorial experiment was conducted with three factors of bacteria in four levels (P. fluorescens strains B10, B2-10, B2-11 and B4-6), salinity levels (0, 3 and 6 ds/m) and cultivar in five levels (Karun, Zehak, Nimrooz, South of the Sahra) in a completely randomized design with three replications. After a week, germination percentage and speed, seed vigor, length and dry weight of coleoptyl and radical and salinity tolerance index were measured. Results revealed that the main effect of bacteria, salinity and cultivars and their interactions were significant on all measured traits. Seed pre-treatment with all bacteria strains increased seed germination attributed traits, salinity tolerance index and seedling early growth were under salinity stress (P≤0.05). The current study confirms the ameliorative effect of indole acetic acid and ACC deaminase producing Pseudomonas strains on growth factors of barley seedlings under salt stress.

    Keywords: Barley, Plant growth-promoting rhizobacteria, Seed vigor, germination, Salinity tolerance
  • Samira Parsaie, Mohsen Movahhedi Dehnavi *, H.R. Balouchi, Mahmood Attarzadeh Pages 113-126

    Drought stress on maternal plant can negatively affect germination characteristics of produced seeds, and micronutrients application in this circumstance may mitigate drought impacts and leads to seeds with higher vigor. This research was conducted as two experiments in 2015 in seed laboratory of Yasouj University. At first experiment the seeds obtained from a former experiment included of three irrigation levels (after 75, 110 and 145 mm evaporation from class A pan) and four foliar applications included of water, zinc sulfate 3000 ppm, boric acid 2000 ppm and mixture of zinc sulfate and boric acid, were evaluated in germination experiments in 30°c. Second experiment was a factorial based on RCD with three replications. First factor was drought stress, by PEG 6000, in three levels (0, -0.2 and -0.4 Mpa), and second factor in eight levels included of seed soaking in water, ZnSo4, H3Bo3 and ZnSo4 + H3Bo3 and seed with high content of Zn , B and Zn+ B and a dry seed as control. First experiment results showed that with delaying in irrigation time, foliar application of micronutrients, compared to water foliar application, significantly increased germination traits. In second experiment, although seed soaking in nutrients, significantly decreased germination indices, but seed with high zinc and boron contents positively affected on germination vigor and antioxidant activities especially under drought stress condition.

    Keywords: catalase, Foliar application, germination percentage, germination rate, peroxidase
  • Lila Moradi, Raouf Seyed Sharifi * Pages 127-140

    In order to study the effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and salinity stress on seed germination parameters, K and Na content of rye (Secale cereal L.) seedling , two factorial experiments based on CRD and RCB design were conducted with three replications at laboratory and greenhouse respectively at faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabil in 2016. Experimental factors were included soil salinity in four levels (no-salt as control, salinity 25, 50 and 75 mM as NaCl) and seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria in four levels (no inoculation as control, inoculation with Pseudomonas, Azosprilium, both application of Pseudomonas and Azosprilium). The results showed that maximum germination components (such as ridicule and plumule length, radicule and plumule dry weight, germination percentage, uniformity of germination) were obtained at co-application of Pseudomonas and Azosprilium under non-saline condition and minimum of these parameters were obtained at 75 Mm NaCl and no inoculation. K/Na ratio in root and shoot were decreased with increasing salinity level. It was vise versa in seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria. Maximum ratio of Na/K was obtained at the highest level salinity and no inoculation seed with PGPR and minimum of it was obtained in both inoculation with Pseudomonas and Azosprilium and the least level of salinity. It seems that application of PGPR can be used as a proper method for increasing K /Na ratio, germination components and seedling growth of rye under salinity stress.

    Keywords: Azosprilium, Bio fertilizers, germination percentage, NaCl, Salinity stress
  • Jabraeil Taghinazhad *, Valehe Esmaily Pages 141-153
    One of the most challenges in hybrid maize seed was harvesting direct by self-combine cereal harvest. The objectives of the current study were determined and evaluated economical - Technical parameters for picker-husker auto-harvester maize seed. The split plot experimental design based on the randomized complete block design (RCBD) was used to evaluate treatments with three replications. The main plot was seed moisture content at three levels such as 29, 25 and 21 percent. The sub-plot was the harvesting corn of different methods at four levels (A: by picker-husker auto-harvester, B by PTO connected picker, C: by workers and D: direct harvest by cereal combine for harvesting of maize seed production. According to the results, hybrid maize seed harvesting by picker-husker auto-harvester, PTO connected picker and harvesting by hand are most profitable methods, respectively. Result shooed the mean cracking of seed in harvest with picker-husker auto-harvester and PTO connected picker was 7.11 and 7.7%, respectively. The highest mean fracture was found to be 15.66% in conventional combine. So currently harvesting by picker-husker is most economic and profitable harvest method, all of physical and physiological quality characters and storability was significantly higher than conventional method. Economic survey results with budgeting method showed that harvesting corn seed with a new self-propelled at moisture content of 29 percent was the most profitable technique for farmers.
    Keywords: Hybrid maize, Seed quality, Picker Husker harvesting, Technical, Economic analysis
  • Parisa Sheikhzadeh *, Hamid Shafiyar, Saeed Khomari, Hamid Reza Mohammad Doost Pages 155-171

    Borage is one of the important medicinal plants with unequal and poor seed germination as a result of deterioration during storage. With attention to abundance of salty water and soils in country, this research was contacted to study of the effect of priming and deterioration of seed on germination, growth and biochemistry characteristic of borage under salinity stress. The experimental treatments were salinity stress, seed priming and deterioration duration (0, 8 and 14 hours). The results showed that percentage and rate of germination, seedling dry weight and length and weight were decreased with increasing of salinity stress levels and duration of deterioration. Seedlings dry weight loss was about 75% to 78% under salinity stress. Activity of peroxidase and catalase enzymes and proline content in seedling were increased under salinity stress, and this increase in seedlings from primed seeds was significantly higher than those of control seeds. Seed priming significantly increased the seed germination, growth and prolin content of seedling in both salinity stress and deterioration conditions. Seed priming caused a 1.6 and 2.5- fold increase in the catalase activity of seedlings derived from undeteriorated and deteriorated (14 hours) seeds, respectively. Generally, seed priming with ascorbic acid was reduced the negative effects of salinity stress and deterioration through increasing seed vigor and improving the biochemical properties of seedlings, and led to improve the seed germination and seedling growth under favorable and unfavorable conditions.

    Keywords: Antioxidant enzymes, deterioration, medicinal plant, Seed priming, seedling growth
  • Marzie Soltanialikooyi, Ali Abbasi Sourki *, Mohsen Mobini Dehkordy, Shahram Kiani Pages 173-187

    In order to comparison the effects of growth promoting bacteria on germination of hamadani alfalfa seeds, a randomized complete block design was conducted with 4 replications and 8 levels of bacterial inoculation (include non-inoculation, application of Acinetrobacter calcoaceticus PTCC 1318, Bacillus megaterium PTCC 1250, Enterobacter aerogenes PTCC 1221 lonely and their pairwise and triple combination of them(. Another CRD factorial experiment was also conducted with 3 replications in greenhouse conditions. Mentioned bacterial treatments were as the first factor and injection of bacteria into the soil of pots as the second factor. The results showed that application of bacteria increased the vigor index of seedling, percentage and germination rate, but did not affect other alfalfa traits in the laboratory. Inoculation of seeds with bacteria in the pots had positive effects on alfalfa growth, percentage and rate of emergence, dry weight, root volume and length, chlorophyll a, b and total chlorophyll content. Injection of bacteria to the soil also affected some traits, which could be due to better placement and/or a larger population of bacteria in the rhizosphere. Application of bacteria lonely had better results than their combinations. It may be due to antagonistic effects of bacteria on each other, which may reduce positive effects.

    Keywords: Acinetrobacter, Bacillus, emergence rate, chlorophyll, medicago
  • Fatemeh Shamsodin, Alireza Moshki, Homan Ravanbakhsh, Maryam Mollashahi * Pages 189-198
    This study aimed to investigate the effects of different treatments on seed germination and survival of seeds in two regions around Semnan, Sokan (as the understory of pine and black locust plantation) and Soofiabad (as a desert shrub land). The amount of germination of these seeds from two region was estimated by 22 treatments through mechanical (scarification by sand paper) and chemical treatments (sulfuric acid, nitric acid, sodium hydroxide), each treatment in three period of time (10, 20 and 30 minute) and control treatment under greenhouse condition. Furthermore, some parameters such as seed germination speed, height and diameter of seedlings were studied by applying 22 different treatments. The results showed that the highest germination and growth of seedlings were observed under physical scarifying treatment and under Sulfuric acid treatment after 10 minutes. Amount of germination in mechanical treatment (scarification by sand paper) in Sokan seed (71 percent) was more than Sofi abad (57 percent), significantly. Increasing the time of sulfuric acid treatment (from 10 to 30 minute) decreased the germination of seeds (maximum germination in Sokan region in 10 minute treatment was 53.4 and in Sofiabad region was 28.3 percent). The germination rate in Sokan forest ecosystem under scarifying treatment and sulfuric acid (10 minutes) was significantly higher (53.4) than those in desert ecosystem Sufi-Abad (28.7). Moreover, the results of electric conductivity test also showed that the Sufi-Abad had lower quality of seeds. As electric conductivity in Sokan and Sofiabad seed was 3.36 and 6.84, respectively.
    Keywords: germination, Sulfuric acid treatment, Scarification, seed survival, Prosopis farcta
  • Zahra Rezaloo *, Samira Shahbazi, Hamed Askari Pages 199-210

    The present study was conducted to investigate the effect of biopriming on a number of selected species of Trichoderma fungi (T. harzianum, T. viride, T. konigii, T. virens and T. atroviridae( on vegetative and morphological traits of seedlings from sweet corn, wheat and sugar beet. Also, the effect of gamma-mutation on Trichoderma genome and its effectiveness was investigated. The experiment was conducted with three levels of inoculation; control, inoculation with Trichoderma mutant and inoculation with Trichoderma wild type in a completely randomized design with three replications at the Nuclear Agriculture Research Institute, done. Germination percentage and length, weight and seedling traits were evaluated based on the ISTA method. The results showed that maize seed biopriming with formulation of Trichoderma species (wild type and mutant) had a superiority in dry weight and Vigor index than control, and in other traits it was also observed improvement. Germination of wheat treated Trichoderma was 100%. Seedling length increased, but other traits had no significant statistical difference. Treatment with Trichoderma fungi in sugar beet had no favorable effect on measured traits. Totally, the results showed that biopriming of seeds with Trichoderma fungi in wheat and maize improved plant growth parameters, especially in the stages of its establishment and its initial growth. but, this method is not generalizable for all plants and should be studied in detail.

    Keywords: priming, Trichoderma fungi, Dry weight, Length
  • Iman Nemati, Mohammad Sedghi *, Ghasem Hoseini Salekdeh, Reza Tavakkol Afshari, Mohammadreza Naghavi Pages 211-227

    Common cocklebur (Xanthium strumarium L.) is a widespread weed with high medical value and interested for researchers because of deep dormancy in one of its two seeds in one bur. However, lack of genomic data has led to low information about it. Transcriptome large and small seeds were sequenced using Illumina platform to identify and functional analysis of differentially expressed transcripts in two seeds. Identified sequences in each seeds were compared and differentially expressed genes were functionally annotated. In this research 191192 sequence with a mean of 989.69 bp were detected. Sequence similarity analysis and functional analysis was carried out aginst nr, GO and KEGG databases. Differentially expressed genes had the most similarity with sunflower (83.41 per cent) in terms of top hits. GO analysis led to identify 615 functional annotation distributed in 36 categories. The most abomdant GO in biological process was biosynthesis. Results of our research shows the higher biosynthetic and metabolic processes in large seed of certain bur rather than the small one and also key regulatory role of transcription during seed development.

    Keywords: common cocklebure, Transcriptome, large, small seeds, Development, Sequencing
  • Jafar Asghari *, Mohammadreza Jazayeri, Idin Hamidi, Habib Alah Samizadeh Pages 229-240

    Genetic purity is one of the most important qualitative criteria for success in hybrid seeds production. In order to avoid reduction in yield caused by using presence of seeds resulting from self-pollinating and unwanted crossing or seed mixing, development of a simple, rapid, and accurate method for genetic purity assessment is of great importance. Accordingly, the genetic purity of 6 important Iranian commercial maize hybrid cultivars (KSC703, KSC704, KSC705, KSC706, Karun and Mobin) was evaluated by GOT and molecular markers. The results of GOT showed that the lowest and highest genetic purity belonged to Mobin (67.9%) and KSC704 (92.9%) hybrids, respectively. Out of the 11 SSR markers, 6 primers were selected since they have produced clear, scorable and unambiguous polymorphic bands among the parents, so that they could identify all hybrids from self-pollinated seeds and off-types. Due to the high correlation between GOT and molecular marker results, Hence, it is proposed that these SSR markers can be used in efficient analysis of hybrid seed purity since this technique is simple to use, more accurate and not affected by environment when compared with GOT.

    Keywords: Maize hybrid, Genetic purity test, Microsatellite markers
  • Farhad Kheiri Sanami, Hossein Agahi *, Amir Hossein Alibaygi, Farahnaz Rostami Ghobadi, Reza Haghparast Pages 241-255

    The purpose of this study is to measure the effective factors on adoption of certified rainfed wheat seed by wheat producing farmers in Kermanshah province. This study is quantitative and conducted through a survey using researcher-made questionnaire. The statistical population of the study was 372 wheat farmers, consisted of two groups of farmers who applied certified seed and those who do not apply certified seed, which were selected according to cluster sampling method. Logistic regression results indicated that the variables of education level, number of land lots and technical knowledge of seed preparation had a negative and significant relationship with the acceptance of certified seed. Also seed quality, variety quality, way of cultivation and using micro-nutrients had positive and meaningful impact on acceptance of certifies seed by wheat producing farmers in Kermanshah province. The overall ability assessment of the model also showed that 85.2% of the studied farmers were correctly classified.

    Keywords: adoption, certified seed, farm saved seed, rain fed wheat
  • Ali Sepehri *, Javad Faraji Pages 257-270

    A factorial experiment with three replications was conducted based on CRD to evaluate the influence of nanoceria and sodium nitroprusside in improving germination and biochemical characteristics of wheat under drought stress. The effects of nanoceria including 0, 500, 1000 and 2000 mg L-1 as well as 0 and 100 μM sodium nitroprusside as NO donor were studied under levels of drought stress (0, -0.4 and -0.8 MPa). Drought stress increased MGT, the activity of SOD, CAT, APX enzymes and MDA content in wheat seedlings but reduced other studied parameters such as germination percentage and germination rate. Simultaneous application of nanoceria and sodium nitroprusside significantly affected some studied parameters. Application of nanoceria (1000 mg L-1) + sodium nitroprusside enhanced germination percentage and seed vigor index by 44.5 and 75.5 percent respectively under -0.8 MPa drought stress. Aforementioned treatment also improved the activity of SOD and APX by 19.7 and 41.1 percentage respectively and decreased MDA content in wheat seedling by 33.5 percentage under -0.8 MPa drought stress. It seems that sodium nitroprusside and nanoceria alleviate the adverse effects of drought stress on wheat seedling via improving germination indices and promoting antioxidant defense system.

    Keywords: germination, Nanoceria, nitric oxide, oxidative stress, Wheat
  • A. Hamidi *, Hossein Sadeghi, Hamidreza Gazor, Saman Sheidaei, Bita Oskouei, Hassan Mivechi, Mohammad Nouri, Shapour Alizadeh, Saber Seifamiri, Leila Zare, Azam Dashti Pages 271-288
    This research in order to study on post-harvest process effect on 2 soybean commercial Williams and Saba (L17) in Moghan region was conducted as a 2×5, two cultivars× 5 post-harvest process stages including after harvest, after drying, after cleaning after packing and stacking and storage, factorial experiment based on completely randomized design by 3 replications. Studied traits were normal seedlings percent in standard germination test and after accelerated ageing test, seedling weight vigour index after standard germination test, broken seeds percent, cracked coat seeds percent and electrical conductivity. Results revealed Williams cultivar had more normal seedlings percent after accelerated ageing test and seedling weight vigour index after standard germination test and less cracked coat seeds percent. Also the least normal seedlings percent in standard germination test, normal seedlings percent after accelerated ageing test and seedling weight vigour index after standard germination test and the most broken seeds percent, cracked coat seeds percent and electrical conductivity investigated. Based on this research results Williams cultivar seeds had more germination ability and vigour preservation potential during post-harvest process stages than Saba (L17) cultivar. Also germination ability and vigour decrease after drying and storage stages revealed seed drying unsuitability.
    Keywords: drying, Cleaning, Storage, accelerated ageing test, Electrical conductivity